Δημοφιλή

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ο Γ.Γ της ΕΑΠΣ Τάσος Μανιάτης στο 16ο Συνέδριο της ΠΟΕΥΠΣ στα Ιωάννινα
Την Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014 ως Γ.Γ της ΕΑΠΣ, εκπροσώπησα την Ένωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος στο 16ο Εκλογο-απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΕΥΠΣ  στην Πόλη των Ιωαννίνων, όπου και απεύθυνα χαιρετισμό.
 Σας αναφέρω ότι πριν  την Ομιλία μου έγινε παρέμβαση από εκπρόσωπο του Άθ/μιου Σωματείου της ΠΟΕΥΠΣ του Ηρακλείου ,για τον άδικο- προκλητικό και άστοχο αποκλεισμό τους, από το να απευθύνουν χαιρετισμό στο Συνέδριο της ΕΑΠΣ πού έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης.  Επικρότησα την δυσαρέσκεια  τους  και πιστεύω ότι παρόμοιες αστοχίες εκ μέρους της ΕΑΠΣ μπορούν να τορπιλίσουν την Ενότητα του Συνδικαλιστικού κινήματος στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Επίσης  είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με συναδέλφους Αξ/κούς της Πόλης, καθώς και με τον Διοικητή, και τον περιφερειάρχη Π.Δ.Π.Υ Ηπείρου.
Στην συνάντηση με τους Αξ/κούς, τους  ενημέρωσα  για τα τρέχοντα θέματα πού απασχολούν  το Πυροσβεστικό  Προσωπικό και το Σώμα.
Ενημερώθηκα  από τους συναδέλφους, για τα προβλήματα  πού αντιμετωπίζουν σε Υπηρεσιακό και σε Κοινωνικό επίπεδο, τα οποία και θα μεταφέρω για  ενημέρωση, συζήτηση και ανάδειξη, στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΑΠΣ του μηνός Ιουλίου.
Επίσης, εξέφρασαν το παράπονο τους για την έλλειψη επικοινωνίας των μελών της ΕΑΠΣ μαζί τους.   Πάνω στο υπαρκτό αυτό πρόβλημα,   τους συνέστησα να αναβαθμίσουν  τον θεσμικό ρόλο του Περιφερειακού εκπροσώπου της ΕΑΠΣ, ο οποίος αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των μελών του Δ.Σ και των Αξ/κών της Περιφέρειας,  συμμετέχοντας και οι ίδιοι στο παραγωγικό  έργο πού επιτελείται στη Ένωση, με κατάθεση προτάσεων.


Επίσης το απόγευμα τις ιδίας ημέρας  ήμουν παρόν κατά την διάρκεια της συνάντησης πού είχαν ο Περιφερειάρχης και ο Διοικητής  με την τη  Βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ  υπεύθυνη  για την Πυροσβεστική  κα Χαρά Καφαντάρη.


Διαβάστε την ομιλία του  Τάσου Μανιάτη στο 16ου Συνεδρίου της ΠΟΕΥΠΣΑγαπητοί συνάδελφοι και αξιότιμοι προσκεκλημένοι.

Χαιρετίζω το 16ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και ως ΕΑΠΣ ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του.


Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου στο μενού της επικοινωνίας των Μ.Μ.Ε, όσο αφορά τα Σ.Α και  τις Ε.Δ αναδεικνύεται η αναμενόμενη καθαρογραμμένη απόφαση της  Ολομέλειας του ΣτΕ, πού σχεδόν ομόφωνα έκρινε, ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων  που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ' επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.
Αυτό σε μία Δημοκρατικά ευνομούμενη πολιτεία σημαίνει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου πρέπει να εφαρμοστεί.
Εφαρμογή σημαίνει ότι:
1-      Η κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει νέο Νόμο σε αντικατάσταση του 4093/2012 ο οποίος κηρύχτηκε από το Σ.Τ.Ε ως αντισυνταγματικός και
2-      την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων όσον αφορά στην επιστροφή του μισθολογίου στην προτεραία κατάσταση, ως και στην διασφάλιση των δικαιούμενων αναδρομικών αποζημιώσεων.
Πρέπει να τονίσω ότι  σε κοινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών και Ενώσεων των Σ.Α,αποφασίστηκε η άμεση κοινοποίηση δια εξωδίκου προσκλήσεως στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2014 έπαιξε επικοινωνιακά με την απόφαση του Σ.τ.Ε και ενόψει προεκλογικής περιόδου καλλιεργούσε το κλίμα, πού σε πρώτη φάση διαμήνυε ότι θα τηρήσει τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε, (ότι φτάνει το δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα και θα αποκαταστήσει τους μισθούς και τις συντάξεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του). Σε δεύτερη φάση εξισορρόπησε την πρώτη επικοινωνιακή διαρροή με την υποταγή , στα αφεντικά της ( Τρόικα και λοιποί ξένοι και εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες) με το γνωστό « θα υπάρξουν ισοδύναμα σε κοινωνικές ομάδες πού δικαιώνονται μέσα από δικαστικές αποφάσεις).
Λέτε αγαπητοί συνάδελφοι να δικαιωθεί ο Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας για την δηλωσή του τον Νοέμβριο του 2012 περί κατάργηση μισθολογικών προαγωγών και άλλων επιδομάτων;;;
Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
 Μήπως ήρθε η στιγμή, παράλληλα με την αγωνία της πολιτικής Ηγεσίας για ένα νέο βαθμολόγιο πού μπήκε στην λογική της διαμόρφωσης ηθελημένα ή όχι, για την κατάθεση σχετικών προτάσεων..
Νωπά είναι τα ψέματα της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού για μοίρασμα σε όλους τους ένστολους του πεντακοσάευρου από το δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα.
Μήπως ξεχάστηκε το φημολογούμενο πεννηντάευρο πού θα δινόταν μέχρι το τέλος του 2013 ως μπουναμάς.
Υπάρχει δε, τόσο πλεονασματικό χρήμα πού το εκλογικό επίδομα όποιο Σώμα από τους ένστολους πρόλαβε με την έννοια της εύνοιας, το πήρε και το Π.Σ θα το πάρει τελευταίο περί της 15 του Ιουλίου.
 «όποιος πρόλαβε και προσκύνησε , τον κύριο είδε».
Συάδελφοι:
Βρισκόμαστε στη αντιπυρική περίοδο με τα ίδια ίσως και μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με την αντίστοιχη του 2013.
Ø Με δεδομένα ότι η δασοπροστασία – δασοπυρόσβεση στηρίζεται στους τρείς άξονες: Πρόληψη – έγκαιρη Επέμβαση και Καταστολή, ο βασικός άξονας της πρόληψης έχει απολεστεί από την κυβερνητική Πολιτική.
Επενδύοντας έτσι στην καταστροφή.
Ø Οι κύριος φορέας της πρόληψης, η Δασική Υπηρεσία έχει συρρικνωθεί  και τα κονδύλια του ΣΑΤΑ δίνονται στους Δήμους χωρίς εποπτεία και με την απουσία του ελεγκτικού μηχανισμού.
Ø Με το Πυροσβεστικό προσωπικό, πνιγμένο στη ηθική και οικονομική κρίση.
Άλλοι από εμάς στα όρια της φτώχιας, άλλοι κάτω από αυτήν, και αυτοί πού αντέχουν, βλέπουν με μαθηματική ακρίβεια ότι κτυπάει το καμπανάκι της σειράς τους.
Ø Η έλλειψη της βούλησης για την ομογενοποίηση του προσωπικού, με τις γνωστές παρενέργειες στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών καθώς και της μείωσης της επιχειρισιακής προσφοράς, της προστασίας και της ασφάλειας του πολίτη.
Ø Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας.
Ø Η παλαιότητα του μηχανικοκίνητου στόλου, και η έλλειψη ανταλλακτικών και ελαστικών που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή των πυροσβεστών.

Ø Η μικρή επιχειρισιακή δραστηριότητα του Εθνικού Εναέριου Στόλου και όχι η πλασματική ετοιμότητα πού την παρουσιάζουν , ένας στόλος ο οποίος εξαιτίας της παλαιότητας και της έλλειψης ανταλλακτικών, οδηγείται σε διάλυση.
Το παραπάνω πρόβλημα οξύνθηκε με την συρρίκνωση της ΕΑΒ πού και αυτή την  οδηγούν σκόπιμα στην διάλυση και
Ø η συρρίκνωση της Πολιτικής Προστασίας και η σταδιακή απορροφησή της από το Π.Σ

Όσο για το συνδικαλιστικό κίνημα παραπαίει στην δίνη της κρίσης, με τις δυνάμεις πού το εκφράζουν, αποτελεί το άρμα στην διευκόλινση της εφαρμογής της  Κυβερνητικής   πολιτικής και είναι εγκλοβισμένο σε ανιαρές μορφές διεκδίκησης και περιοριορισμένο σε διεκδικήσεις με  συναντήσεις με παράγοντες, ανακοινώσεις και με σκοτεινές διαδρομές.
Οι  αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τον Νοέμβριο του 2012  έχουν τεθεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.
Βέβαια η πάλαι ποτέ ετερόκλητες δυνάμεις της συγκυβέρνησης,  πλέον συνεργάζονται και παρασύρουν  στις ίδιες τακτικές τις δυνάμεις τους στον συνδικαλισμό και τελικά αποτελούν το στήριγμά του. Ένα στήριγμα τυχοδιωκτικό  και άθλιο γιατί αποτελεί το άλλοθι, στην συνέχεια των πολιτικών των εγχώριων και ξένων αφεντικών τους.
Το συνικαλιστικό κίνημα,πρέπει:
ü Να σταθεί ενωμένο,
ü αγωνιστικό,
ü προσανατολισμένο ενάντια στις εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές και στους διαχειριστές τους,
ü να έχει ως βάση τον δημοκρατικό διάλογο και με τις πρακτικές του,  να μην δημιουργεί διασπάσεις.
Δεν περιμένουμε το αύριο. Αγωνιζόμαστε σήμερα, με στόχο  την ανατροπή των άθλιων πολιτικών πού εφαρμόζονται από την δικομματική Κυβέρνηση  και την  δημοκρατική ανατροπή της.

Όλοι ενωμένοι μπορούμε να  τα αλλάξουμε όλα.

Όλοι στο αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας και για αποτελεσματικότερη προσφορά στη προστασία και ασφάλεια του πολίτη και της Πατρίδας μας.

0 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.