Δημοφιλή

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Από το Μάιο προειδοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα ανεπαρκή μέτρα πυροπροστασίας της Θάσου εν όψει του καλοκαιριούΔελτίο τύπου της τοπικής οργάνωσης Θάσου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά
Ολόκληρο το δελτίο
•23 Μαϊου 2013 – Μετά από ενέργειες της τοπικής οργάνωσης Θάσου του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Ηρώ Διώτη και Χρήστος Καραγιαννίδης καταθέτουν την υπ’ αριθμόν 10951 εμπεριστατωμένη ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων, εκφράζοντας βάσιμους φόβους και ανησυχία για τα ανεπαρκή μέτρα πυροπροστασίας της Θάσου εν όψει του καλοκαιριού.

•17 Ιουνίου 2013 – Οι αρμόδιοι Υπουργοί Δημοσίας Τάξεως και Περιβάλλοντος, Δένδιας και Καλαφάτης, απαντάνε σε διθυραμβικό ύφος ότι τα πάντα έχουν καλώς με την πυρασφάλεια και τα σχέδια πυρόσβεσης του νησιού, συμπληρώνοντας επιπλέον ότι πρόκειται να εκταμιευτούν σύντομα σημαντικότατα ποσά προς το Δήμο Θάσου και το Δασαρχείο Θάσου για την πυροπροστασία του νησιού κατά τους θερινούς μήνες και για τη δημιουργία και βελτίωση των υποδομών πυροπροστασίας συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεολόγου. Τα αντίστοιχα ποσά, σύμφωνα με τους Δένδια και Καλαφάτη, ανέρχονται σε 49.000 Ευρώ προς το Δήμο Θάσου, 40.000 Ευρώ προς το Δασαρχείο Θάσου και 441.000 Ευρώ (!) για έργα υποδομής πυροπροστασίας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεολόγου, μέσω του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
•3 Ιουνίου 2013 – Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Χρήστος Καραγιαννίδης επισκέπτονται στη Θάσο, όπου συμμετέχουν σε ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων που εμπλέκονται με τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση (πυροσβεστική υπηρεσία, δασαρχείο, υπηρεσία πολιτικής προστασίας Δήμου Θάσου, Δήμαρχος Θάσου, εποχικοί και μόνιμοι δασοπυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης και οικολογικές οργανώσεις). Παρά την επισήμανση των σημαντικών κενών και του κινδύνου για σημαντική καταστροφή στο νησί εν όψει του καλοκαιριού, λαμβάνουμε είτε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις είτε την ωμή και κυνική παραδοχή ότι η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες πυροπροστασίας – παρά τα σημαντικότατα ποσά που αναφέρουν οι Δένδιας και Καλαφάτης στην απάντησή τους.
•17 Αυγούστου 2013 – Μεγάλη πυρκαγιά στη νότια Θάσο καταστρέφει 5.000 – 6.000 στρέμματα δάσους, μεγάλο μέρος του οποίου προσφάτως αναδασωτέο. Επιπλέον, απειλήθηκαν τα χωριά Καλλιράχη και Μαριές και σημαντικές ζημιές σε ιδιωτικές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
•18 Αυγούστου 2013 – Η ώρα της απολογίας για όλους τους εμπλεκόμενους!
1.Ποιος ευθύνεται για την απίστευτη ολιγωρία της πρώτης μέρας, Παρασκευής, όταν η φωτιά ήταν σχετικά περιορισμένη και θα μπορούσε να ελεγχθεί και να σβήσει ως το βράδυ της ίδιας μέρας, εάν υπήρχε έστω στοιχειώδης συντονισμός και έγκαιρη κινητοποίηση;
2.Διατέθηκαν πράγματι τα κονδύλια που αναφέρουν στην απάντησή τους οι Υπουργοί; Έφτασαν ποτέ στα ταμεία του Δήμου Θάσου και του Δασαρχείου; Εάν ναι, πώς αξιοποιήθηκαν αυτά και ποιο μέρος τους;
3.Γιατί δεν είχε γίνει καθαρισμός στις αντιπυρικές ζώνες (κομμοί), καθαρισμός των δασών αλλά και συντήρηση των δασικών δρόμων κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου; Ως γνωστόν, οι πυρκαγιές σβήνουν από το Χειμώνα εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
4.Γιατί το σύνολο των οχημάτων που διαθέτει η πυροσβεστική είναι όλα σε πολύ κακή κατάσταση λόγω παλαιότητας και βρίσκονται όλα συγκεντρωμένα στον Λιμένα;
5.Γιατί δεν υπάρχει δεύτερος σταθμός στο νότιο τμήμα του νησιού, με αποτέλεσμα να παραμένει αφύλακτο μεγάλο μέρος του, το οποίο είναι και αυτό που το καλοκαίρι έλκει το μεγαλύτερο ποσοστό της τουριστικής κίνησης;
6.Γιατί η έλλειψη προσωπικού είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι πυροσβέστες που υπηρετούν δεν επαρκούν για την 24ωρη κάλυψη των περιπολιών με αποτέλεσμα για κάποιες ώρες το νησί να είναι αφύλακτο; Γιατί καθυστέρησε σημαντικά η πρόσληψη των εποχικών δασοπυροσβεστών, με αποτέλεσμα αυτοί να ενταχθούν στη δύναμη της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας στα μέσα περίπου του καλοκαιριού;
Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν από τους «υπεύθυνους» σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Απαιτούμε τη διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής και τον καταλογισμό πάσης φύσεως ευθυνών προς κάθε εμπλεκόμενο. Στα πλαίσια αυτά, την ερχόμενη Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013, θα επισκεφτεί το νησί της Θάσου κλιμάκιο στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που μαζί με τα τοπικά μας στελέχη θα βρεθούν στους τόπους της καταστροφής, στο πλευρό των κατοίκων αλλά και ενώπιον των αρμοδίων φορέων, θέτοντας τους τα παραπάνω ερωτήματα και περιμένοντας πειστικές και ρεαλιστικές απαντήσεις.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑΣΟΥ

πηγή:enstoloi.gr

1 σχόλιο:

 1. Γιατί και αν η γιαγιά μου είχε....... Μα είστε καλά ρε παιδιά για ποιά ολιγορία μιλάτε λίγο τσίπα ποια "η πολιτική δεν μπορεί να είναι πυρολάγμα" αυτό λέω εγώ σε απάντηση των παραπάνω. Αν στη Θάσο επιβάλεται δεύτερο κλιμάκιο στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχουμε τα τριπλάσια απ΄' ότι έχουμε... για πολλά γέλια δηλαδή. Η Θάσος διαθέτει από τις μεγαλύτερες δυνάμεις πυρόσβεσης, το τέλειο φυσικά θα ήταν κάθε χωριό και πυροσβεστικό και κάθε χωριό και χωροφύλακα.... αλλά ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα και στο εφικτό. Η Γραμματεία της τοπικής επιτροπής της Θάσου ίσως θα πρέπει να αναζητήσει νέους δρόμους σκέψης και πολιτικής πρακτικής και να σταθεί μακριά από την πυρολαγνία που επέδειξαν οι παλαιοπολιτικάντιδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αποκορύφωμα το 2007, για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπονται πολλοί από το λεγόμενο πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο για τη στάση που κράτησαν. Όμως με σεβασμο στο νέο πολιτικό προσωπικό που στελεχώνει το ΣΥΡΙΖΑ θα κάνω τις παρακάτω παρατηρήσεις θέλοντας να συμβάλω στην ανάδειξη της αλήθειας.
  1ον Δεν υπήρχε ολιγορία. Υπήρξε άμεση κινητοποίηση από όλες τις υπηρεσίες της περιφέρειας, και αξιολογήθηκε από την πρώτη στιγμή το συμβάν ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι ήταν.
  2ον Η κινητοποίηση δυνάμεων ήταν μεγαλύτερη από ότι χρειαζόταν με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την υπόλοιπη περιφέρεια και ενώ είχε δείκτη επικινδυνότητας 4, λόγω αποδυνάμωσής της. Π.Χ. Σε μια πιθανή πυρκαγιά στη Δαδιά δεν θα υπήρχαν πεζοπόρα τμήματα και ελικόπτερο για την υποστήριξη των δυνάμεων της περιοχής.
  3ον. Τα κονδύλια για την πρόληψη των πυρκαγιών που φτάνουν στους Δήμους χρησιμοποιούνται για ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς εκτός από τις πυρκαγιές. (Το τελευταίο προπύργιο της διαφθοράς και του παλαιοκοματισμού).
  4ον Οι αντιπυρικές δεν είναι δυνατόν να καθαρίζονται κάθε χρόνο ΄και ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ βοηθούν απλά τους πυροσβέστες στο στήσιμο της άμηνας κατά της φωτιάς.
  5ον Η δύναμη πυροσβεστών που υπηρετεί στην Θάσο είναι πολύ μεγάλη για το μέγεθος του νησιού και 24ωρα περιπολικά δεν υπάρχουν πουθενά στην περιφέρεια εκτός και αν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πολύ υψηλός. Η πρόσληψη των εποχιακών καθυστέρησε πράγματι αλλά έχει γίνει εδώ και καιρό και σε καμιά περίπτωση δεν επιβάρυνε το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς.
  6ον Τώρα για το λεγόμενο δεύτερο σταθμό στην δυτική πλευρά του νησιού σας τα λέω παραπάνω.

  Υστερόγραφο. Προτού να βγάλεται την ανακοίνωση καλά θα ήταν να ζητούσατε ενημέρωση από τους επίσημους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής (Περιφερειακό Διοικητή, Διοικητή Καβάλας κλπ) θα αποφεύγατε λάθη που προέρχονται όμως οχι από κακοβουλία αλλά από την αγάπη για τον τόπο σας και από λανθασμένη ενημέρωση.
  Και μην ξεχνάτε "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΟΛΑΓΝΑ".

  ΑπάντησηΔιαγραφή